Om woorden in daden te vertalen en de verandering te zijn die we willen zien, is Networklearning een eigen milieuproject gestart. Het staat bijna letterlijk in onze achtertuin – op ongebruikt terrein rondom ons woonadres Smeerlaan 1, het Gym Lokaal, in Schoorl. Zo houden we de ontwikkelingen goed in de gaten!

food forestVoedselbos Schoorl

Samen met andere buurtvrijwilligers maak ik mijn handen lekker vies terwijl we werken om deze circa 2500 m2 'commons' om te vormen tot een natuurinclusief woonproject, gebaseerd op permacultuur. Een klein voedselbos dat bestaat uit een bloemenweide met Duinstreeksoorten, eetbare bosrandtuin, stinzenpark, vollegronds kwekerij, circulaire GFT -wormencompost en Bokashi- en mensen inspireert ook te beginnen.

Voedselbos Schoorl is zonder afspraak te bezoeken -honden geen toegang- Via een info-plantkaart route leer je zo'n 25 kruiden en bomen herkennen. Een beginnetje want  in totaal zijn er ruim twee honderd soorten op het terrein aanwezig. Of kom naar een van de rondleidingen in de zomerperiode. 

Het project is per onderdeel uitgevoerd zodat er gelegenheid is om ontwikkelingen te volgen en waar nodig bij te sturen. Doordat de oppervlakte van het terrein bescheiden is zijn de deelprojecten behapbaar voor deelnemers en bezoekers. Je ziet een fruitboom met kruidencirkel of gevelbak met van allerlei eetbaars, dan is de reactie: ja, dat kan ik toch ook? Inderdaad, dat is nou precies de bedoeling. Iedereen kan een natuurrijke plek laten ontstaan, met en zonder tuin. Elke meter is belangrijk, doe mee, deel mee, smul van je groen en geniet van het leven dat je creëert. 

Bij honger naar meer kom je natuurlijk naar Voedselbos Schoorl. Je kunt ervaring opdoen met dagelijkse duurzaamheid. Van wildpluk tot gerechten maken, composteren, zaaien en oogsten, (groen)beheer en recyclen.  Liever thuis aan de slag: we geven je advies wat passend is voor jouw plek. 

BlotevoetenpadHet creëren van een gezond en divers eetbaar landschap begint met het herstellen van het leven in de bodem. In Voedselbos Schoorl is al het zaad- en plantgoed 100% gifvrij, net als de bodem en beheer, dat voor zover mogelijk extensief is. Het terrein is schoon, je kunt er op je blote voeten lopen »

Het landschap bestaat voornamelijk uit vaste planten – van kruidje tot kruinboom. Het groeit rustig naar elkaar toe, vormt een gemeenschap die zich meer en meer vult met dieren en insectenleven en mooie voeding, ook voor ons. Natuurlijke kringloop, krachtig geheel. Fijn om aan bij te dragen en te ervaren.

In Voedselbos Schoorl zijn sinds 2013 diverse projecten uitgevoerd. De overzichtskaart is een impressie en lang niet alles -openstaande wensen- is vermeld. Zoals de paardvriendelijke hagen die groeiden zo moeizaam maar trekken nu dan eindelijk bij.

Fruit of Life 340px


Logo Voedselbos Schoorl – 'Fruit of Life' »

De BuurtBES is een project uit 2015 met een simpel principe: plant een bessenstruik en eet van de diverse soorten. Een geslaagde opzet maar de bessenstruiken vonden de grond van het parkje weinig aantrekkelijk. Nu zo veel jaar later is die grond beter. Tijd voor meer bessies!   Roze, Champagne, rood en zwart.  Najaar 2022 hebben we via de landelijke crowdfundingsactie  Treevember van The Pollinators gulle donaties ontvangen. De nieuwe planten hebben we op 20 november in de grond gezet.  Kom kijken naar jouw planten tijdens de Voorjaars rondleiding!

De Bloemenweide is inmiddels een plek met vaste graslandbloemen en boordevol insectenleven. Er is een Vlinderroute waar regelmatig de soorten en aantallen geteld worden. Vrijwilligers volgden de cursus bij de Vlinderstichting. Heb je interesse? Meld je aan.

Sinds 2021 Kwekerij Voedselbos Schoorl Vanuit de overvloed verkopen we kleine hoeveelheden zaden en planten. In het voorjaar historische tomatenrassen, bijzondere bonen, vergeten groenten, pompoenen. Alles 100% gifvrij, mooie kwaliteit, leuke prijzen en zadenzakjes vanaf 0,50.    De Bloemenweide: planten en zaden reserveer je tijdens de bloeiperiode.  De levering is in de nazomer, direct uit de volle grond en bedoeld voor de Duinstreekbewoners.  Op deze manier worden de inheemse soorten geherintroduceerd, de bescheiden opbrengst gaat naar het project.

Voorjaar 2023 < Natuurrijke Keukentuin en Buurtcompost > de complete keukenkringloop > Open voor aanmelding!

Het vaste Voedselbos landschap groeit gestaag.  Dit betekent dat er geen grond meer is met een- en tweejarigen, terwijl deze soorten ook belangrijke maatjes zijn voor bodemleven, insecten en wat er verder rondfladdert en kruipt.  Bovendien neemt de biodiversiteit nog meer toe, net als de gezonde zadenbank.  De laatste twee jaar hebben we -ter voorbereiding- uitgeprobeerd welke soorten het hier goed doen.  We kregen voldoende vragen om de wens met elkaar uit te spreken:  een deel van het achterveld te ontwikkelen naar een Natuurrijke Keukentuin met Buurtcompost: om de keukenkringloop compleet te maken.   Voedselresten worden tot rijke compost omgezet via wormenhotel en bokashi, een nieuwe ronde voedsel voor groentjes, bloemen en fruit.

Je kunt op twee manieren meedoen

1. Opzetten Natuurrijke Keukentuin en Buurtcompost (wormenhotel/Bokashi)  De Natuurrijke Keukentuin is kleinschalig en wordt aangelegd volgens permacultuur principes. We beginnen met eenjarigen en bouwen op naar meerjarige historische groenten, bloemen en kruiden. Ervaring is geen pre, enthousiasme om de natuurlijke kringloop te leren volgen is voldoende.  Ben je nieuw op dit gebied dan krijg je uitleg en begeleiding.  Dit geldt ook voor composteren, dat hoort bij moestuinieren. Samen maken ze de keukenkringloop compleet. Aanwezigheid: minimaal 1 dagdeel per week.  Bij afsluiten dagdeel kun je wildplukken uit het Voedselbos en wat we zaaien daarvan oogst je.  Vanzelfsprekend is er Buurtcompost voor jou.  Voedselbos Schoorl vraagt aan deelnemers een bijdrage -naar draagkracht- dit kan in de vorm van vrijwillige hulp of financieel.

2. Buurtcompost, de locatie van het Wormenhotel is aan de voorkant van het Gym Lokaal, rolstoel en scootmobiel toegankelijk. Er is een zitplek aanwezig. Het project bestaat uit de kennismakingsworkshop leren composteren met wormen en/of bokashi (2 uur),  begeleiding, werken met de compost en het Oogstfeest. Aanwezigheid: regelmatig voedselresten doneren, contact met buren, begeleiden/verwerken 3 uur. Oogstfeest 1 dagdeel. We vragen een eenmalige bijdrage 20 euro per huishouden.  Dit gaat volledig naar het project.  NB De Bokashi emmer incl. starter krijg je tot aan het Oogstfeest in bruikleen, wanneer deze methode bevalt dan bestel je zelf een set. Prijs circa 70 all-in.

De compostmeester van Voedselbos Schoorl is lid van het Compostgilde.  Lees meer over de voordelen van buurtcompost en welke compostvorm het beste bij jou past https://www.compostgilde.nl/

Aantal deelnemers 10-15. We starten voorjaar van 2023 met dit  100% sociale en zelfvoorzienende project.  Ben je geinteresseerd, meld je aan en we houden je op de hoogte -zie onderaan de pagina-

kaart-website

Fotogallerie (klik aan)

 

AGENDA 2022

April Nieuwe aanplant bessen in de BuurtBES /Start Vlinderroute > deelnemers gezocht!
Mei  Verkoop historische Tomatenrassen, bonen, eetbare lupine, quinoa, wilde bloemen
Juni  11 + 12 juni > beschikbare locatie Schik (Schoorl in Kunsten)
Juli  Publicatie Amsterdamse School over de Schoorlse architect K.P. Zuurbier,
ontwerper van o.a. het Gym Lokaal op Smeerlaan 1 
Juli Rondleiding > Vlinders in Voedselbos Schoorl
Juli - Augstus  Zaden plukken, reserveren Bloemenweide
Publiatie interview Voedselbos Schoorl, weekendbijlage Noordhollands Dagblad
September- November verkoop fruitstekken, zaden en planten Bloemenweide
November- deelname landelijke Voedselbos-crowdfundingscampagne Treevember van The Pollinators en Natuurhuisje
 

 

Voedselbos Schoorl Activiteiten sinds 2013

2013  Aanleg inheemse bloemenweide met o.a. zeldzame Duinstreeksoorten/
2013  Kippenbos - 2019
 
2014  Aanleg stinzenpark (voorjaarsbollen) > Ekoplaza
 
2015  Cursus Voedselbos Ontwerpen & Beheren > St. Permacultuur Onderwijs / 
Workshop Fruit in de Tuin: historische fruitbomen / 
Aanleg BuurtBES> Betrekken bij Groen fonds prov. NH
 
2016-17  Workshops Aanplant Eetbare Bosrandtuin > NL Zoemt
 
2018-21  Mini stadslandbouw: eetbaar landschap in bakken, voor dorpsbewoners zonder tuin 
 
2018-  Ontwikkeling eetbaar landschap /
Workshops wildpluk, beheer, zaden plukken/
Bibliotheek/
 
2019-  Opzet compostwerkplaats locatie kippenbos / 
Werken met groencompost/ aanzet Kwekerij Voedselbos Schoorl
 
2021 Kwekerij Voedselbos Schoorl/ Vlindercursus Vlinderstichting, ontwikkeling vlinderroute / 
Start Plantinforoute 50 eetbare soorten: laagdrempelige ontdekkingstocht, gratis determineercursus / 
Aanleg blotevoetenpad
 
2022 Vlinderliefhebbers gezocht!
Zomer:  Vlinders tellen in het voedselbos
Met de Vlinderstichting zijn twee vlinderroutes afgesproken. Wekelijks worden deze gelopen en de vlindersoorten geteld. 
Je bent een uurtje bezig. Hoe je telt en invoert word je uitgelegd. Kaarten met vlindersoorten zijn aanwezig.
De route via het voedselbos is ook toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.
Meer weten of meteen aanmelden: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  

Impressie Voedselbos Schoorl

Wij zijn dankbaar voor medewerking Gemeente Bergen NH, KPN, KennemerWonen. Bijdragen van deelnemers, buren, buurten en bezoekers.
Landschap Noordholland, Provincie NH Betrekken bij Groen, lokale ondernemers, Rene en Pieter, De Bolderik, Ekoplaza, St. Heg & Landschap, Yves Rocher Fondation - plantforlife, NL Doet, NL Zoemt, Maranke Spoor- St. Permacultuur Onderwijs, VELT, Compostgilde, Compostier, eco-cycle, Agriton, Voedselbosbouw,  Carina Oosterhuis -dierenindetuin, Atelier Elvi Perree,  Olivier Rijcken -iktekenvoorverandering, Catharina de Bruin transitie adviseur en Combell.

We houden van en we delen

Onze gemeenschap Voedselbos Schoorl deelt kennis en overvloed graag met jong en oud (er). Als je interesse hebt in ons project, of duurzaam leeft, nodigen we je uit het project te bezoeken en ervaringen met ons te delen. Woon je in de buurt, dan ben je van harte welkom om bij te dragen op een voor jou passende manier.  Meer weten over wonen in het Gym Lokaal?  Lees https://items.amsterdamse-school.nl/details/objects/1822 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. en ontvang onze agenda.

avatar jon
FEEDBACK:
Jon Anderson
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.