Om woorden in daden te vertalen en de verandering te zijn die we willen zien, is Networklearning een eigen milieuproject gestart. Het staat bijna letterlijk in onze achtertuin – op ongebruikt terrein grenzend aan het vestigingsadres van de stichting in Schoorl, Noord-Holland. Zo houden we de ontwikkelingen goed in de gaten!

food forestVoedselbos Schoorl

Samen met andere buurtvrijwilligers maak ik mijn handen lekker vies terwijl we werken om deze circa 2500 m2 'commons', voorheen nogal verwaarloosd door de gemeente, om te vormen tot een klein 'voedselbos'.

Het creëren van een gezond en divers eetbaar landschap begint met het herstellen van het leven in de bodem. Het betreft een kleinschalige kwekerij die inheemse planten en bomen herintroduceert, inclusief groenten en fruit die in dit gebied groeiden vóór de komst van grote supermarkten en standaardisatie. Meestal worden deze soorten alleen herkend door de oudere dorpelingen, aan wie ze gelukkige herinneringen oproepen.

Er zijn al verschillende soorten 'circulaire economieën' die tot stand komen. Er zijn bloeiende planten en andere biologische voedselbronnen die bijen, insecten, vogels en kleine dieren aanmoedigen om te bezoeken en zich te vestigen. En onder de gemeenschap van mensen is er een voedselcirkel, want restjes dienen als starters voor het maken van goede compost, die de grond voedt en gezonde groenten en fruit oplevert.

 

Fruit of Life 340px


We kozen het symbool dat bekend staat als de 'Fruit of Life' om ons project te vertegenwoordigen. Deze vorm vertegenwoordigt de creatie van natuurlijke overvloed op een niveau dat verder gaat dan een bepaalde menselijke cultuur »

Het project bloeit, maar we zijn er nog niet. Door gebruik te maken van de principes van permacultuur en fractal design, is er gelegenheid voor toenemende lagen van rijkdom en diversiteit. We willen dat veel meer planten, insecten en dieren worden geïnspireerd om deze groene plek te bezoeken en er te wonen. Daarom streven we ernaar om ervoor te zorgen dat ze zich welkom voelen.

We houden van en we delen

Onze gemeente Voedselbos Schoorl deelt hun kennis en overvloed graag met jong en oud (er). Als je interesse hebt in ons project, of duurzaam leeft, nodigen we je uit om ervaringen met ons te delen of het project te bezoeken. En als je toevallig lokaal woont, ben je van harte welkom om bij ons te komen werken!

avatar jon
Jon Anderson » This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.